3D printing

3D printing is fascinating and relatively new manufacturing method. What makes it interesting is the fact that you can share products, physical objects digitally - just like you share images, music and videos already.

The potential is bigger than the Internet has.

What makes it ecological is the fact that logistics can be done digitally and manufacturing locally. Also you can forget things like storing products and selling off season products on sale.

3D printing is an additive manufacturing method, not subtractive manufacturing like sawing and cutting for example. With good design 3D printing can leave most of the other traditional manufacturing methods like drilling and milling aside. Also there’s no need for expensive molds that rises the risk for every new product.

 
time-money.png

3D printtaus

3D printtaus on kiehtova ja suhteellisen uusi valmistustapa. Mikä tekee siitä kiinnostavan on se että tuotteita, fyysisiä objekteja voidaan säilyttää ja jakaa digitaalisesti - aivan kuten jo jaat ja käytät kuvia, musiikkia ja videoita.

Potentiaali on suurempi kuin Internetillä.

Mikä tekee 3D printtaamisesta ekologista on logistiikan siirtyminen digitaaliseksi ja valmistus voidaan tuoda takaisin paikalliseksi. Voidaan siis unohtaa asiat kuten tuotteiden varastointi sekä vanhojen tuotteiden alennusmyynnit.

3D printtaus on ainetta lisäävä valmistustapa, ei ainetta poistava kuten sahaaminen ja leikkaaminen esimerkiksi ovat. Hyvällä suunnittelulla 3D printtaus voi jättää useimmat perinteiset työstötavat kuten poraamisen ja jyrsimisen kokonaan pois. Myöskään ei ole tarvetta kalliille muoteille, jotka nostavat riskiä jokaista uutta tuotetta kohtaan.

 
time-money.png